Vi är osynliga genom oss kan man gå

Vi släpper appen "Vi är osynliga ..."

Vy från SAADTESKENJUAN/SAXNÄS över Marsjfället - en av platserna där vi filmat.

Vy från SAADTESKENJUAN/SAXNÄS över Marsjfället - en av platserna där vi filmat.

Nu lägger vår samarbetspartner Mobile Storytelling sista handen på vår app "Vi är osynliga..." - inom de närmaste dagarna kommer den att kunna laddas ner från Appstore både för Android och Iphone.

Det är en gammal dröm att kunna presentera sydsamisk kultur som filmer i mobilen. Nu blir det äntligen verklighet. Projektet är ett pilotprojekt som finansierats genom stöd av KULTURBRYGGAN.

Vi har gjort tre filmer som är knutna både tematiskt och geografiskt till olika platser på sydsamiskt område i Västerbotten. Vi vill med dans, musik och jojk levandegöra samisk kultur på platser där den samiska närvaron inte är uppenbar utan dold.

Vårt sätt att berätta om den samiska närvaron är genom dans och musik - vi gör helt enkelt det vi brukar göra som ett danskompani.

Vi vill gärna utveckla projektet och istället för att avgränsa vill vi utvidga möjligheterna att berätta om en plats. Vi har valt ett konstnärligt gestaltande men vi är medvetna om att det finns många berättelser och parallella verkligheter därute. Så ge oss feedback på hur du skulle vilja berätta om din plats och om din verklighet!

 

 

 

När kultur blir politik

Kompani Nomad har länge funderat över varför samisk kultur så påfallande ofta blir just politik. Vi ser inte på våra föreställningar eller vår verksamhet som politisk, men tror att den uppfattas så ganska ofta av omgivningen. Nu tänker vi för ovanlighetens skull bli mer politiska. Vi siktar in oss på att blottlägga historien bakom skyltarna med samiska ortnamn. Det är inte bara vi som siktat in oss på skyltarna. Att sätta upp ortnamnsskyltar med samiska namn är uppenbart känsligt och laddat. Vi ser det här som ett sätta synliggöra samiska platser och samiska berättelser och nu har vi fått stöd till ett pilotprojekt från Kulturbryggan. Vi är laddade och sätter igång så snart vi kan!