Det började i Alta för mer än 6000 år sedan...

Tillsammans

I mer än tio år har den samiske koreografen, dansaren, musikern och jojkaren Ola Stinnerbom forskat kring den försvunna samiska dansen.

Han har letat efter bevis på att det verkligen har funnits en samisk danstradition. Han har också lyckats hitta ett antal skriftliga källor som beskriver just dans, akrobatik, riter och extas.

Under de sista fyra åren har han arbetat tillsammans med kulturvetaren och skribenten Birgitta Stålnert för att analysera och sammanställa materialet. När Birgitta hörde talas om att samerna aldrig skulle ha dansat blev hon omedelbart intresserad och bestämde sig för att engagera sig i Olas forskningsarbete. Nu blev dom plötsligt två eldsjälar!

Tydligare bevis på den försvunna danstraditionen än man ser på hällarna i norska Alta är svårt att hitta. Därför ser Kompani Nomad Alta som själva utgångspunkten för sitt arbete. För det verkar vara som om det var i Alta som allt startade för 6 000 år sedan. Hit återkom man under många tusen år för att utföra sina rituella ceremonier på denna magiska plats. Och än idag dansar samernas tidiga förfäder på hällarna i nordnorge.