Den försvunna dansen på Skansen

ola-i-taiwan05_385_large.jpg

På Skansen firas samernas nationaldag den 6 februari och då uppträder Kompani Nomad. Med hjälp av dansen, jojken och trumman tar oss Ola Stinnerbom tillbaka i tiden och visar har förfädernas uråldriga riter och extatiska danser kan ha sett ut.

Ola Stinnerbom med gäster, vill levandegöra samernas förlorade danstradition. Inte i historisk mening utan i en modern nyskapande stil.

– Varför skulle samerna vara den enda urbefolkning i världen utan danstradition? undrade Ola Stinnerbom, koreograf och dansare med samiskt ursprung. Tillsammans med kulturvetaren och skribenten Birgitta Stålnert driver de projektet Den försvunna samiska dansen. Deras forskning visar att det verkligen har funnits en samisk danstradition.

– Visst dansade samernas förfäder, säger Ola. Titta bara på hällristningarna i norska Alta. Där finns massor med scener som visar dans och rituella ceremonier, så nog har samernas förfäder dansat.

– Men det behövs en koreografs professionella blick för att upptäcka att dom dansar på hällarna. För det verkar inte som om forskarna har sett samma sak som vi, säger Birgitta.

Det blir dans en gång i halvtimmen mellan 12 och 15 och dessutom finns Lis Mari Hjortfors i samevistet och berättar mer om samernas liv och kultur.

Skansen, tisdag 6 februari kl 12 - 15.

För mer information kontakta Tomas Andersson, Skansen Informations- och marknadsavdelning, 08 442 81 05, 070 799 35 21.