Vi vill veta mer om likhadus!

Det var en rätt varm sommarkväll på en uteservering i Gällivare förra året. Vi var på väg till den samiska festivalen Riddu Riddu i Norge.  Bilresan genom det norrländska inlandet var lång och tröttande. Hjärnan gick på tomgång och i detta utmattade tillstånd träffar vi vår kompis etnologen Lis-Mari Hjortfors.

Lite mat och öl och vips blev det fart på hjärnaktiviteten. Vi satt och surrade om vad som sker i den laestadianska kyrkan - vi hade ju hört talas om att folk kom i extas och pumpade Lis-Mari på allt om det som kallas ”lihkadus”. Vad betyder detta ord egentligen frågade vi oss. Jo, det betyder rörelse, i både yttre och inre mening, berättar Lis-Mari.  Intressant, man utför koreograferade rörelser, som kanske t o m innehåller fragment av uråldrig extasdans.  Men man får inte kalla det dans, eftersom dans och  musik är förbjudet i den här kyrkan. Det var då vi förstod att Laestadianismen mot sin vilja, helt kanske utan avsikt fungerat som bevarare av rituella rörelser. Det var hisnande. Det var paradoxalt.

Kompani Nomad vill väldigt gärna komma i kontakt med er som själva har erfarenhet av ”lihkadus”  - så skriv till oss och berätta om era upplevelser.