DOM ANDRAS DANS

Vi spelar en konsertversion, DOM ANDRAS DANS,  av Man Must Dance under 2017 - det är helt enkelt en kulturpedagogisk föreställning som med dans, jojk, musik, video och inte minst berättande om den sydsamiska kulturen.

Nu i april gästar vi Santosskolan i Göteborg. Vi låter eleverna testa på att dansa samisk dans och gå på Olas jojkskola. För att förbereda eleverna så kan de gå vår dansskola på nätet och ta tre dansklasser med Ola - skicka in en liten kort film till oss, som vi mixar in i vår egen dansfilm som vi visar på scenen.

Vill du köpa in föreställningen? Finns skolan i Västra Götaland? då kan vi erbjuda ett kanonpris på endast 5 000 kr under 2017. Först till kvarn... Vill du veta mer? kontakta oss direkt - birgitta@kompaninomad.se

Trummorna kommer till Göteborg!

Foto Birgitta Stålnert

Foto Birgitta Stålnert

Nu kommer utställningen med Ola Stinnerboms nytillverkade samiska shamantrummor äntligen till Göteborg. De har vandrat runt och visats i samband med vår premiär i Vilhelmina, på Ájtte i Jokkmokk och på Lars Lerins Sandgrund i Karlstad. Nu får vi möjlighet att ställa ut dessa unika trummor hos Tredje våningen nere i Klippans kulturreservat.

Vernissage den 10 maj kl. 19 - vi bjuder på sydsamisk jojk och lite dans!

Hjärtligt välkomna!

Lång väg att gå

Foto Stein Bjørn

Ibland kommer själva livet i vägen för våra projekt. Det går inte som en dans alls. Utan tvärtom. I höstas hade vi maximal otur med sjukdomar i kompaniet, men trots det genomförde vi alla spelningar. Nu trodde vi att oturen skulle vända. Det gjorde den inte, utan i december blev en bruten handled med komplikationer det som ordentligt försenade releasen av våra dansklasser.

Vi lägger nu sista handen på dansklasserna och hoppas på en release i vår!

 

 

DANS PÅ DISTANS

Den unga samiska dansaren Minna Mannelqvist från Man Must Dance 2015, foto Birgitta Stålnert

Den unga samiska dansaren Minna Mannelqvist från Man Must Dance 2015, foto Birgitta Stålnert

Vi kommer att ha ett officiellt släpp av vår nya site DANS PÅ DISTANS i början av januari. Vår nya plattform är dels är det en pedagogisk plattform - här kan man gå dansklasser - dels är det ett sätt att samarbeta konstnärligt via webben.

PEDAGOGISK PLATTFORM FÖR DANSLÄRARE - Tanken med DANS PÅ DISTANS är att erbjuda dansklasser på nätet - i första hand med våra egna danslärare men i framtiden även ge andra lärare möjligheter att använda vår plattform.

SE VÅRA SÄNDNINGAR PÅ WEBBEN

Föreställningsbild från Man Must Dance (Minna Mannelqvist, Ola Stinnerbom, Helene Karabuda och Tanja Kortelainen. Foto Birgitta Stålnert

Föreställningsbild från Man Must Dance (Minna Mannelqvist, Ola Stinnerbom, Helene Karabuda och Tanja Kortelainen. Foto Birgitta Stålnert

KOMPANI NOMAD vill nå ut till så många som möjligt. Och ett sätt att verkligen göra det är att sända direkt via webben. Nu har vi också skaffat en egen kanal på BAMBUSER och sänt live från flera av våra föreställningar under senaste året. Se några av dessa streamade sändningar av MAN MUST DANCE finns samlade på den här länken. Föreställningen från Oslo ligger inspelad på två olika filmer, och har en egen karaktär, eftersom vi för första gången testade att filma med flera fasta kameror. Den från Umeå är inspelad med två kameror och är från nypremiären där 2015.

Samisk slöjd och konsthantverk i förnyelse på Sandgrund - vernissage 9 januari

Ola Stinnerbom och hans trummor, foto Birgitta Stålnert

Ola Stinnerbom och hans trummor, foto Birgitta Stålnert

Nu har Ola Stinnerboms nytillverkade shamantrummor varit ute och rest i Sápmi, först i Vilhelmina och sedan i Jokkmokk, men äntligen är de tillbaka i Värmland. Se hans unika trummor på Sandgrund i Karlstad. Utställningen är producerad av Kompani Nomad med stöd av Sametinget och Västra Götalandsregionen.

Vernissage den 9 januari kl. 11 VÄLKOMNA!

Trummorna finns utställda på Sandgrund till den 15 mars 2016

Tidvatten - sydsamisk powerjojk

Omslaget till TIDVATTEN 2015, foto Stein Björn

Omslaget till TIDVATTEN 2015, foto Stein Björn

Under 2015 fick vi så äntligen möjlighet att spela in Ola Stinnerboms och Freddy Olofssons första gemensamma CD. Den fick namnet TIDVATTEN. Och visst har det runnit iväg en del tid sedan de började spela tillsammans. Den här musiken komponerades ursprungligen till föreställningen ON LOCATION 2012, nu får musiken tala för sig själv. Här finns distade gitarrsolon och sydsamisk jojk med mycket känsla. CD:n går att beställa och kostar 60 kr plus frakt, mejla birgitta@kompaninomad.se, så skickar vi din skiva.

Göteborg från den rätta sidan

Ola Stinnerbom och Freddy Olofsson på Hisingen - den rätta sidan av Älven. Foto Birgitta Stålnert

Ola Stinnerbom och Freddy Olofsson på Hisingen - den rätta sidan av Älven. Foto Birgitta Stålnert

Här är en bild från fototillfället när vi skulle plåta inför Tidvatten. Vi har ju inte mycket till tidvatten här i Göteborg, men månens dragningskraft är stor trots allt. All musik till skivan är inspelad på Hisingen och vi tycker att Göteborg ska betraktas från den rätta sidan av Älven. Helt otippat föddes den sydsamiska powerjojken på Hisingen!

Powerjojk på Samefolkets dag i Bodö!

Ola och Freddy spelar på Samefolkets dag i Bodö under samiska veckan. De kommer att spela låtar från senaste plattan. Det blir närmast unplugged och med väldigt avskalat komp kommer Ola att bjuda på sina sydsamiska powerjojkar, dessutom blir det en hel del av Olas egna låtar. Vi spelar på Picadilly den 6/2 kl. 21.30 VÄLKOMNA!

Här är programmet under hela veckan.

Powerjojk på sydsamiska!

Under årets mörkaste tider har Ola Stinnerbom och Freddy Olofsson jobbat hårt med att få ihop det som ska bli duons första skivsläpp. Det är plattan Tidvatten med låtar från föreställningen On location som släpps i början av 2015. Vi kallar det gott och gott powerjojk på sydsamiska!

Läs om projektet på Postkodlotteriets sida

Vi har fått bra uppmärksamhet i pressen tack vare stödet från Postkodlotteriet - så här skriver de om vårt projekt på sin egen sida.

Sameradion gjorde en kort intervju angående stödet - så här skriver de om projektet

Umeå 2014 som är en annan av våra möjliggörare har också uppmärksammat vårt stöd