Gästspel på Vitlycke museum

Dom andras dans är ute på en liten vårturné i Bohuslän under maj månad. Söndagen den 20 maj var vi på Vitlycke museum och gästspelade på deras Mångfaldsdag. Det kom fler besökare än vi hade stolar - som trots det lockande försommarvädret valde att komma in och se oss. Ola fick besvara massor av frågor från den mycket intresserade publiken. Extra skoj var att det kom en så blandad publik, både åldersmässigt och geografiskt - en del var utländska turister, andra kom från närområdet - särskilt uppskattade de att få prova på att jojka och allt avslutades utomhus med att Ola lärde barnen att kasta lasso!

Ola Stinnerbom och Freddy Olofsson, från Dom andras dans på Vitlycke museum 2018-05-20

Ola Stinnerbom och Freddy Olofsson, från Dom andras dans på Vitlycke museum 2018-05-20

PREMIÄR DRUMTIME DEN 28 JANUARI!

Efter att ha jobbat med rösten och rytmen under hela hösten kan nu arbetet sammanfattas i en trum- och jojkkonsert på Ája, Ájtte i Jokkmokk. Ola och Nina bjuder på DRUMTIME, en konsert som utgår från jojken och trumman i ett försök att ringa in hur den samiska trumman skulle kunna användas som ett musikinstrument. Biljetter kostar 60 kr för vuxna och finns att köpa på dörren, barn och unga kommer in gratis. Välkomna!

  • Premiär Konsert 28/1 kl. 19.00
  • Konsert dagtid 29/1 kl. 12.15
  • Konsert dagtid 1/2 kl. 15.00

 

 

Nytt projekt med fokus på den samiska trumman som musikinstrument

Nu har vi äntligen dragit igång vårt senaste projekt, som finansieras av Musikverket. Projektet handlar om att sätta den samiska trumman i ett musikaliskt sammanhang. Vi har knutit till oss slagverkaren och musikern Nina Nordvall Vahlberg från Jokkmokk som tillsammans med Ola Stinnerbom jobbar under hösten med att hitta den samiska rytmen. Till sin hjälp har de också Jostein Chr Andersen, som är vår ljudtekniker från Stockholm. Resultatet blir en konsert med extra allt under Jokkmokks marknad 2018.

 

Ola och Nina tvåbild.jpeg

Trumman kommer tillbaka - samisk slöjd och konsthantverk i förnyelse

Nu har våra trummor kommit till Linköping och ställs ut på Hemslöjden Östergötlands galleri.

Ola Stinnerbom ställer åter ut sina nytillverkade samiska trummor och bjuder både på lite dans och jojk samt en föreläsning. Välkomna på vernissage den 29 april på Dansens dag!

 

En av Ola Stinnerboms nytillverkade samiska trummor

En av Ola Stinnerboms nytillverkade samiska trummor

Vernissage 29/4- 2017 kl. 12- öppning med trumritual
Föreläsning 29/4- 2017 kl. 13 - dansritual och föreläsning om den samiska dansen.
Utställningen pågår mellan 29/4-27/5 2017

Plats: Slöjdgalleriet, Stora Nygatan 41, 582 23 Linköping
Produktion: Kompani Nomad med stöd från SAMETINGET och VGR


Arrangör: Hemslöjden i Östergötland, www.hemslojdeniostergotland.se

Vi släpper appen "Vi är osynliga ..."

Vy från SAADTESKENJUAN/SAXNÄS över Marsjfället - en av platserna där vi filmat.

Vy från SAADTESKENJUAN/SAXNÄS över Marsjfället - en av platserna där vi filmat.

Nu lägger vår samarbetspartner Mobile Storytelling sista handen på vår app "Vi är osynliga..." - inom de närmaste dagarna kommer den att kunna laddas ner från Appstore både för Android och Iphone.

Det är en gammal dröm att kunna presentera sydsamisk kultur som filmer i mobilen. Nu blir det äntligen verklighet. Projektet är ett pilotprojekt som finansierats genom stöd av KULTURBRYGGAN.

Vi har gjort tre filmer som är knutna både tematiskt och geografiskt till olika platser på sydsamiskt område i Västerbotten. Vi vill med dans, musik och jojk levandegöra samisk kultur på platser där den samiska närvaron inte är uppenbar utan dold.

Vårt sätt att berätta om den samiska närvaron är genom dans och musik - vi gör helt enkelt det vi brukar göra som ett danskompani.

Vi vill gärna utveckla projektet och istället för att avgränsa vill vi utvidga möjligheterna att berätta om en plats. Vi har valt ett konstnärligt gestaltande men vi är medvetna om att det finns många berättelser och parallella verkligheter därute. Så ge oss feedback på hur du skulle vilja berätta om din plats och om din verklighet!

 

 

 

DOM ANDRAS DANS

Vi spelar en konsertversion, DOM ANDRAS DANS,  av Man Must Dance under 2017 - det är helt enkelt en kulturpedagogisk föreställning som med dans, jojk, musik, video och inte minst berättande om den sydsamiska kulturen.

Nu i april gästar vi Santosskolan i Göteborg. Vi låter eleverna testa på att dansa samisk dans och gå på Olas jojkskola. För att förbereda eleverna så kan de gå vår dansskola på nätet och ta tre dansklasser med Ola - skicka in en liten kort film till oss, som vi mixar in i vår egen dansfilm som vi visar på scenen.

Vill du köpa in föreställningen? Finns skolan i Västra Götaland? då kan vi erbjuda ett kanonpris på endast 5 000 kr under 2017. Först till kvarn... Vill du veta mer? kontakta oss direkt - birgitta@kompaninomad.se

Trummorna kommer till Göteborg!

Foto Birgitta Stålnert

Foto Birgitta Stålnert

Nu kommer utställningen med Ola Stinnerboms nytillverkade samiska shamantrummor äntligen till Göteborg. De har vandrat runt och visats i samband med vår premiär i Vilhelmina, på Ájtte i Jokkmokk och på Lars Lerins Sandgrund i Karlstad. Nu får vi möjlighet att ställa ut dessa unika trummor hos Tredje våningen nere i Klippans kulturreservat.

Vernissage den 10 maj kl. 19 - vi bjuder på sydsamisk jojk och lite dans!

Hjärtligt välkomna!

Lång väg att gå

Foto Stein Bjørn

Ibland kommer själva livet i vägen för våra projekt. Det går inte som en dans alls. Utan tvärtom. I höstas hade vi maximal otur med sjukdomar i kompaniet, men trots det genomförde vi alla spelningar. Nu trodde vi att oturen skulle vända. Det gjorde den inte, utan i december blev en bruten handled med komplikationer det som ordentligt försenade releasen av våra dansklasser.

Vi lägger nu sista handen på dansklasserna och hoppas på en release i vår!

 

 

DANS PÅ DISTANS

Den unga samiska dansaren Minna Mannelqvist från Man Must Dance 2015, foto Birgitta Stålnert

Den unga samiska dansaren Minna Mannelqvist från Man Must Dance 2015, foto Birgitta Stålnert

Vi kommer att ha ett officiellt släpp av vår nya site DANS PÅ DISTANS i början av januari. Vår nya plattform är dels är det en pedagogisk plattform - här kan man gå dansklasser - dels är det ett sätt att samarbeta konstnärligt via webben.

PEDAGOGISK PLATTFORM FÖR DANSLÄRARE - Tanken med DANS PÅ DISTANS är att erbjuda dansklasser på nätet - i första hand med våra egna danslärare men i framtiden även ge andra lärare möjligheter att använda vår plattform.

SE VÅRA SÄNDNINGAR PÅ WEBBEN

Föreställningsbild från Man Must Dance (Minna Mannelqvist, Ola Stinnerbom, Helene Karabuda och Tanja Kortelainen. Foto Birgitta Stålnert

Föreställningsbild från Man Must Dance (Minna Mannelqvist, Ola Stinnerbom, Helene Karabuda och Tanja Kortelainen. Foto Birgitta Stålnert

KOMPANI NOMAD vill nå ut till så många som möjligt. Och ett sätt att verkligen göra det är att sända direkt via webben. Nu har vi också skaffat en egen kanal på BAMBUSER och sänt live från flera av våra föreställningar under senaste året. Se några av dessa streamade sändningar av MAN MUST DANCE finns samlade på den här länken. Föreställningen från Oslo ligger inspelad på två olika filmer, och har en egen karaktär, eftersom vi för första gången testade att filma med flera fasta kameror. Den från Umeå är inspelad med två kameror och är från nypremiären där 2015.

Samisk slöjd och konsthantverk i förnyelse på Sandgrund - vernissage 9 januari

Ola Stinnerbom och hans trummor, foto Birgitta Stålnert

Ola Stinnerbom och hans trummor, foto Birgitta Stålnert

Nu har Ola Stinnerboms nytillverkade shamantrummor varit ute och rest i Sápmi, först i Vilhelmina och sedan i Jokkmokk, men äntligen är de tillbaka i Värmland. Se hans unika trummor på Sandgrund i Karlstad. Utställningen är producerad av Kompani Nomad med stöd av Sametinget och Västra Götalandsregionen.

Vernissage den 9 januari kl. 11 VÄLKOMNA!

Trummorna finns utställda på Sandgrund till den 15 mars 2016

Tidvatten - sydsamisk powerjojk

Omslaget till TIDVATTEN 2015, foto Stein Björn

Omslaget till TIDVATTEN 2015, foto Stein Björn

Under 2015 fick vi så äntligen möjlighet att spela in Ola Stinnerboms och Freddy Olofssons första gemensamma CD. Den fick namnet TIDVATTEN. Och visst har det runnit iväg en del tid sedan de började spela tillsammans. Den här musiken komponerades ursprungligen till föreställningen ON LOCATION 2012, nu får musiken tala för sig själv. Här finns distade gitarrsolon och sydsamisk jojk med mycket känsla. CD:n går att beställa och kostar 60 kr plus frakt, mejla birgitta@kompaninomad.se, så skickar vi din skiva.

Göteborg från den rätta sidan

Ola Stinnerbom och Freddy Olofsson på Hisingen - den rätta sidan av Älven. Foto Birgitta Stålnert

Ola Stinnerbom och Freddy Olofsson på Hisingen - den rätta sidan av Älven. Foto Birgitta Stålnert

Här är en bild från fototillfället när vi skulle plåta inför Tidvatten. Vi har ju inte mycket till tidvatten här i Göteborg, men månens dragningskraft är stor trots allt. All musik till skivan är inspelad på Hisingen och vi tycker att Göteborg ska betraktas från den rätta sidan av Älven. Helt otippat föddes den sydsamiska powerjojken på Hisingen!