Powerjojk på Samefolkets dag i Bodö!

Ola och Freddy spelar på Samefolkets dag i Bodö under samiska veckan. De kommer att spela låtar från senaste plattan. Det blir närmast unplugged och med väldigt avskalat komp kommer Ola att bjuda på sina sydsamiska powerjojkar, dessutom blir det en hel del av Olas egna låtar. Vi spelar på Picadilly den 6/2 kl. 21.30 VÄLKOMNA!

Här är programmet under hela veckan.

Powerjojk på sydsamiska!

Under årets mörkaste tider har Ola Stinnerbom och Freddy Olofsson jobbat hårt med att få ihop det som ska bli duons första skivsläpp. Det är plattan Tidvatten med låtar från föreställningen On location som släpps i början av 2015. Vi kallar det gott och gott powerjojk på sydsamiska!

Läs om projektet på Postkodlotteriets sida

Vi har fått bra uppmärksamhet i pressen tack vare stödet från Postkodlotteriet - så här skriver de om vårt projekt på sin egen sida.

Sameradion gjorde en kort intervju angående stödet - så här skriver de om projektet

Umeå 2014 som är en annan av våra möjliggörare har också uppmärksammat vårt stöd

Samisk slöjd och konsthantverk i förnyelse har vernissage 6 oktober

Vi har fått äran att inleda den Samiska veckan i Vilhelmina måndagen med 6 oktober med vernissage på vår utställning med Ola Stinnerboms nya shamantrummor och Per Isak Juusos unika skulpturer. Trumman möter masken. En förnekad tradition i förnyelse! Välkomna till Vilhelmina Folkets hus kl. 18.00 den 6 oktober!

MED STÖD FRÅN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN och SAMETINGET

Svenska Postkodlotteriet stödjer Man Must Dance!

– Den samiska kulturen är en del av Sveriges kulturarv. Det är viktigt att bevara och fortbilda en bred allmänhet om denna kulturskatt som bidrar till Sveriges mångfacettering, säger Nisha Besara, General Manager på PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Så lyder motiveringen till varför vi får stöd för den här produktionen. Vi är väldigt stolta och kommer att jobba stenhårt för att sprida den samiska dansen under det kommande året. Bland annat kommer vi att satsa på att öka utbudet av samisk dans genom att göra webbteveutsändningar v våra föreställningar. Ny teknik i kombination med uråldrig riter. Det är Man Must Dance!

URPREMIÄR Man Must Dance - dancing without bounderies

I den här gränsöverskridande föreställningen visar koreografen Ola Stinnerbom och hans dansare att dansen förenar människor över kulturella och geografiska gränser. På scenen finns fyra dansare; Helene Karabuda, Minna Mannelqvist, Simon Viklund och så förstås Ola Stinnerbom själv.

Med teknikens hjälp medverkar urfolksdansare och andra dansare ute i världen, och en del av dem till och med i realtid. Man Must Dance sänds direkt ut på webben!

Här kommer vi att bjuda på fyra taggade dansare på scenen. Förutom Ola Stinnerbom själv, givetvis vår suveräna Helene Karabuda samt våra unga lovande samiska dansare Minna Mannelqvist och Simon Viklund.

Var: Vilhelmina Folkets hus

När: 8 oktober kl. 19.00

För mer information: www.wilmakultur.se

Arr: Riksteatern Vilhelmina i samarbete med ABF Mitt i Lappland, Ricklundgården mfl.

Vi söker elever till våra dansklasser på webben!

Är ni en skola som skulle tycka det var kul att dansa tillsammans med oss i den transnationella föreställningen Man Must Dance? Vi har plats för ytterligare några dansare. Vi repeterar via nätet och om ni är intresserade finns det möjlighet att låta era dansintresserade elever delta i Ola Stinnerboms dansklasser och träna on line. Sedan bidrar ni med era egna inspelade dansfilmer, som livemixas in bland våra övriga dansfilmer. För mer information kontakta oss direkt!

Samisk slöjd och konsthantverk i förnyelse har vernissage 6 oktober

Hösten är inbjudande och Olas trummor har väl aldrig varit vackrare än den här ljuvliga höstdagen, då vi var uppe och fotade vid den här vackra sjön vid Dalslands kanal. Trummorna kommer att ställas ut tillsammans med konstnären Per Isak Juusos små vemods-skulpturer.  Vernissage den 6 oktober i Folkets hus, samband med premiären av Man Must Dance och Samiska veckan uppe i Vilhelmina.

Utställningen har fått stöd från Sametinget och region Västra Götaland.

MAN MUST DANCE

Nu har vi startat upp arbete med vår nästa produktion MAN MUST DANCE. Snart kan alla våra deltagare börja träna på sina danser, signerade Ola Stinnerbom. Och vi kan lova att det blir spännande att se hur dansarna tar sig an just den här väldigt specifika uppgiften. Successivt kommer alla våra deltagande dansare att få sina konton till Bambuser och kan sätta igång att träna. Snart får vi också fart på vår egen filmproduktion och vi hälsar Stein Björn på Storyfilm från Tromsö välkommen till teamet

När kultur blir politik

Kompani Nomad har länge funderat över varför samisk kultur så påfallande ofta blir just politik. Vi ser inte på våra föreställningar eller vår verksamhet som politisk, men tror att den uppfattas så ganska ofta av omgivningen. Nu tänker vi för ovanlighetens skull bli mer politiska. Vi siktar in oss på att blottlägga historien bakom skyltarna med samiska ortnamn. Det är inte bara vi som siktat in oss på skyltarna. Att sätta upp ortnamnsskyltar med samiska namn är uppenbart känsligt och laddat. Vi ser det här som ett sätta synliggöra samiska platser och samiska berättelser och nu har vi fått stöd till ett pilotprojekt från Kulturbryggan. Vi är laddade och sätter igång så snart vi kan!

Saxnäs dansar!

Tänkte att det kunde vara roligt att läsa om hur Ola och Simon hade det uppe i Saxnässkolan i Vilhelmina. Det verkar som om det finns många unga som vill börja dansa. Kanske är det smittsamt att se Ola och Simon in action. All vill själva prova på att dansa, åtminstone verkade alla som deltog i vår workshop tycka det. Läs mer om vårt Miniresidens i Saxnäs här.

Det är vänliga Gerd Ulander som jobbar påRicklundgården som tagit bilderna och om ni är nyfikna på det här kulturella centret så kan ni läsa mer på hennes blogg, där hon också berättar om workshopen i skolan.